" />

Clown in actie voor de natuur


Clown Bram wil actie voeren voor de natuur. Een heleboel. Aan wat voor acties denk je, Bram?
"Ja van die acties waar iedereen aan meedoet dus. Bijvoorbeeld dat we de vissen gaan redden."

Hoe wil je dat doen?
"Nou, de vissen zitten altijd maar onder water en zijn altijd nat. Dus kunnen we oude handdoeken van de mensen gaan inzamelen. En die dan aan de vissen geven. Dan kunnen ze zich tenminste ook eens afdrogen."

Hoe wil je die handdoeken naar de vissen brengen?
"Met vissersboten natuurlijk. Je hangt gewoon de handdoeken in de netten, dan kunnen de vissen uit kiezen welke handdoek ze willen hebben.

Dat is het?
"We kunnen ook kaartjes drukken voor de vissen. Die krijgen ze gratis voor niks. 1 Kaartje per vissen-gezin. Als de vader of moeder vis een kaartje inlevert, mag de hele familie een dagje het land op. Dan kunnen ze tenminste eens rustig ademhalen en lekker in de zon liggen. Want de meeste vissen zijn veels te bleek."

Heb je nog meer acties in je hoofd?
"Ja, tegen de luchtvervuiling. De lucht wordt steeds viezerder. Dat komt doordat er teveel auto's rijden. In elke auto zit minstens 1 mens of 2 of 5. Die zitten sigaretten te roken en sigaren en pijpen. Daar heb ik tabak van, want die rook komt uit de auto in de frisse lucht. Die dus steeds viezerder wordt. Daar moeten we wat aan doen.

Wat moeten we daaraan doen?
"Gewoon een wet maken dat alle auto's vierkante wielen moeten hebben. Dat is de oplossing! Want als je gaat rijden in een auto met vierkante wielen, nou. Dat boinkt enorm. Van dat geboink daar word je helemaal zeeziek van met geklutste hersens. Dan heb je gewoon geen zin om een sigaret te roken of een sigaar of pijp. Dus blijft de lucht veel schoner."

Ik durf het bijna niet te vragen, maar... wat voor acties wil je nog meer gaan voeren?
"Er moet nog zoveel verbeteren in de wereld! In Afrika gaan we acties doen. Want de olifanten en nijlpaarden zijn daar veels te dik. Dus die gaan we helpen om af te vallen, zodat ze er slanker uitzien. Maar we gaan ook hogerop. Naar de vogels. Want het is niet eerlijk met de vogels!"

Hoe zo niet eerlijk met de vogels?
"Als mensen in een vliegtuig gaan, dan zit er altijd een parachute onder hun stoel. Die kunnen ze boven hun hoofd houden als ze uit het vliegtuig vallen, zodat ze niet nat worden als ze uren door de lucht zweven. Maar ik ken geen enkele vogel met een parachute. Da's niet eerlijk. Elke vogel heeft recht op een parachute.

Dus ik nodig iedereen uit om mee te doen met deze acties!!!