Judith Boere over de CliniClowns:Ik kijk altijd naar Bram en Hansje uit


Een half jaar lang lag Judith Boere in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Door een ziekte onderging de 10-jarige Judith november vorig jaar een harttransplantatie. Een zware periode. Maar de CliniClowns wisten haar verblijf in het ziekenhuis op te vrolijken. Judith: "Bram en Hansje zijn heel grappig."

In kleermakerszit zit Judith Boere op het grote ziekenhuisbed. Harige Koalabeer-sloffen om de voeten, een teddybeer op schoot. Een slinger van kleurige kaarten van klasgenootjes hangt boven haar hoofd. Afgelopen november kreeg Judith Boere een donorhart. Na de transplantatie mocht ze al snel naar huis. Maar onlangs kreeg Judith een virusinfectie, waardoor ze tijdelijk weer is opgenomen. Als Judith vertelt over de harttransplantatie, wordt ze een beetje somber. MAar zodra de CliniClowns ter sprake komen, verschijnt er een grote glimlach op haar gezicht. Elke dinsdag komen clowns Bram en Hansje bij haar op de kamer, vertelt ze glunderend.

"Soms sluipen ze heel zachtjes naar binnen. De andere keer maken ze veel kabaal, komen ze op de step aangereden. Het grappigst vond ik toen Bram en Hansje gingen trouwen. Ik had een bruidsboeketje van papier voor ze gemaakt. Hansje droeg als sluier een luier op haar hoofd. Echt heel gek." Enthousiast laat ze foto's zien van de trouwpartij.

Beetje vrolijkheid

Judith kan zich nog herinneren dat Bram en Hansje een keer niet kwamen. "Ze waren ziek geweest. Toen heb ik ze erg gemist, want ik kijk altijd naar ze uit."

Ook de ouders van Judith zijn zeer enthousiast over de CliniClowns. "Ze spelen in op de behoefte en situatie van de kinderen", vertelt Greet Boere. "Een beetje vrolijkheid in het ziekenhuis is zo belangrijk. Kinderen maken hier al genoeg ellende mee. Judith is in nog geen jaar tijd snel oud geworden. Het onbezorgde dat de meeste kinderen hebben, heeft zij niet meer. Dat is ook verklaarbaar. Judith is heel erg ziek geweest."

Greet Boere vertelt dat haar dochter tot voor kort altijd blaakte van gezondheid. "Hollands welvaren noemden we haar. Totdat ze vorig jaar plotseling ziek bleek. Judith bleek een ontsteking aan de hartspier te hebben. Het was een vreselijk onzekere periode. Judith heeft zich al die tijd heel goed gehouden. Ze was nooit boos of chagrijnig. Op een gegeven moment is haar kamergenote overleden, zij was ook hartpatiŽnt. Zelfs op dat soort momenten hield ze zich heel groot."

Met sprongen vooruit

Maar na verloop van tijd gingen het snel bergafwaarts met haar, vervolgt Greet Boere. "Judith kon niets meer, had nergens meer zin in. De situatie was heel kritiek. Gelukkig kwam er toen snel een donorhart beschikbaar. Na de operatie ging ze direct met sprongen vooruit."

Ondanks dat Judith weer even opgenomen is, gaat het een stuk beter met haar. Als het een beetje mee zit, mag ze binnen een paar dagen weer naar huis. Naar haar broer, zus en haar vriendinnetjes. Naar haar eigen kamer, die ze mist.

Het ziekenhuis zal ze absoluut niet missen, zegt Judith. "Maar Bram en Hansje wel. Gelukkig weten m'n klasgenootjes precies wie de CliniClowns zijn. Toen ik in het ziekenhuis lag, deden de kinderen de clowns na op het schoolplein. Dus als ik straks op school ben, spelen we ze weer na!"

"Clown Bram heeft nog mijn zus ten huwelijk gevraagd. Dat was lachen."